Home & Cook Blog> Otthon> Hogyan legyen a tavaszi nagytakarítás stresszmentes, alapos és gyors?
18.3.2024

Hogyan legyen a tavaszi nagytakarítás stresszmentes, alapos és gyors?

Tervezzük meg előre a tavaszi nagytakarítást!

Az első tavaszi napsugarak és a melegebb időjárás beköszöntével sokan nagytakarítást terveznek. Ahhoz, hogy a tavaszi nagytakarítás valóban hatékony legyen, érdemes először megtervezni. De hogyan is kell megtervezni?

Mielőtt belevágnánk a tavaszi nagytakarításba, üljünk le, ragadjunk papírt és ceruzát, és írjunk egy listát a tennivalókról. Soroljunk fel minden tevékenységet: felmosás, porszívózás, portalanítás, ablakmosás vagy a felesleges holmiktól való megszabadulás stb.

Próbáljuk meg a házimunkák listáját a lakás vagy ház szobái szerint is lebontani. A háztartás többi tagját is bevonhatjuk a  különböző feladatok elvégzésébe.

Hogyan lesz a nagytakarítás hatékony? Szerezzük be a megfelelő eszközöket!

Miután felvázoltuk a takarítási feladatokat,  a tavaszi nagytakarításhoz szükséges eszközöket is be kell szerezni. Így például szükség van megfelelő tisztítószerekre, puha mikroszálas kendőkre,  porszívóra, gumikesztyűre, vödörre, lavórra.

Ezeken kívül a tavaszi nagytakarításnál  a takarítást segítő gépek is elengedhetetlenek, így még gyorsabban és hatékonyabban takaríthatunk. A stresszmentes tavaszi takarításban  például a Clean & Steam MULTI gőztisztító lehet az aduászunk, amely egy igazi multifunkcionális segítő. Minden típusú padlót képes tisztítani és felmosni, kizárólag gőzzel, vegyszerek nélkül. Emellett pillanatok alatt kézi gőztisztítóvá is alakíthatjuk, és a speciális tartozékoknak köszönhetően könnyedén és gyorsan tisztíthatjuk és fertőtleníthetjük a konyhát, az ablakkereteket,  az ablakokat, a fürdőszobát és a WC-t is.

A tavaszi nagytakarításhoz a Rowenta legerősebb, automatikus felületfelismeréssel rendelkező botporszívója, az X-Force Flex 15.60 is nagy segítség lehet. Ezzel a multifunkcionális egyszerre porszívózni és felmosni is képes akkumulátoros botporszívóval tényleg minden sarkot, nehezen hozzáférhető helyet könnyen takaríthatunk. Ez a porszívó  speciális, hajlítható rúddal rendelkezik, amely L alakban állítható, így könnyedén bejuthat a kanapé vagy nagyon alacsony bútor alá. Az X-Force Flex 15.60-hoz egy önálló dokkolóállomás is tartozik, amelyről levehető a rud, és a porszívó hajlékony rúdjához csatlakoztatható. Ez akár egy méterrel megnöveli a hatótávolságot, így például az ágy alatt is takaríthatunk vagy extra magas mennyezeteket porszívózhatunk vele.

A Rowenta X-Force Flex 15.60 akkumulátoros porszívó a padló porszívózásán és felmosásán kívül kiválóan alkalmas fotelek, kanapék és matracok tavaszi tisztítására. Tartozékainak köszönhetően igazán mélyrehatóan távolítja el a szőrszálakat, a háziállatok szőrét és a makacs port.

A Rowenta X-Combo Allergy Hybrid padlótisztítónak köszönhetően a tavaszi takarítás is könnyedén fog menni. Ez egy vezeték nélküli porszívó és elektronikus felmosó egyben, amely hatékonyan porszívóz és alaposan felmos két forgó felmosófejjel. Nemcsak külön-külön lehet vele porszívózni és felmosni, hanem mindkét üzemmód egyszerre is futhat. Ennek eredményeként a Rowenta X-Combo Allergy majdnem a felére csökkenti a a porszívózás-felmosás idejét. Ezt a porszívót a mindennapi takarításhoz is örömmel használhatjuk, köszönhetően az akkumulátoros működésnek és az egyszerű tisztításnak.

Lakástakarítás: hol kezdjük?

A háztartás takarításának egyértelmű szabályai vannak. A fő követendő elv, hogy felülről lefelé kell takarítani. Tehát a mennyezettől a polcokon és komódokon át a padlóig dolgozzunk. Ha ezt az eljárást követjük, a tavaszi nagytakarítás után egy porszem  sem marad a padlón.

Egyszerre csak egy szobát takarítsunk ki. És – mint mondtuk – lehetőleg fentről lefelé, és egyszerre az óramutató járásával megegyező vagy ellentétes irányban. Kezdjük a nappalival és a konyhával, majd térünk át a hálószobára és a gyerekszobára. Befejezésül takarítsuk ki a WC-t, a fürdőszobát, a folyosót és az előszobát.

Ügyeljünk arra, hogy a tavaszi nagytakarításkor ne ugráljunk szobáról szobára – a takarítás káoszba fulladhat, és nem fogunk 100%-os eredményt elérni.

A tavaszi nagytakarítás ütemterve

A tavasz ideális időszak a nagytakarításhoz. Nem árt, ha a tél után rendet teszünk a házunkban és a lakásunkban, és egyúttal elkezdjük átválogatni a felhalmozott holmikat. Teljes takarítási ütemterv alapján érdemes belevágni a nagytakarításba.

  • Tegyünk rendet a szekrényekben és fiókokban.
  • Nézzük át a ruhákat és dobjuk ki a felesleges dolgokat.
  • Tisztítsuk meg az összes elektromos készüléket (mosógép, szárítógép, mosogatógép, hűtőszekrény, kávéfőző, sütő), és olvasszuk ki a fagyasztót.
  • Mossuk le az ablakokat és szükség esetén a redőnyöket is.
  • Vegyük le és mossuk ki a függönyöket és sötétítő függönyöket.
  • Mossuk ki a takarókat és a párnahuzatokat, valamint az ágyneműket.
  • Mossuk le az ajtókat és töröljük át a kilincseket
  • Töröljük le az összes kapcsolót!
  • Portalanítsunk, a konyhában mossuk le a konyhapultot és a konyhaszekrényeket.
  • Porszívózzunk és mossuk fel a padlót.
  • Takarítsuk ki alaposan a fürdőszobát és a WC-t .

Nagytakarítás után – hogyan tartsunk rendet?

Hogyan marad otthonunk rendezett és tiszta a tavaszi nagytakarítás után is? Fontos, hogy mindennek meglegyen a helye és a dolgok ne legyenek szétszórva. Keressünk minden tárgynak fix tárolóhelyet. Tegyük őket tárolódobozokba, fiókokba vagy szekrényekbe. Válogassuk ki azokat a tárgyakat, amelyekre nincs szükségünk. Adjuk el, ajándékozzuk el vagy dobjuk ki őket. Ha ügyesen megoldjuk a tárolást, hosszú távon rendezett marad az otthonunk.

Szerezzünk be egy jó minőségű robotporszívót, hogy mindig tiszta legyen otthonunk. A robotporszívó rendszeres, legalább heti háromszori bekapcsolása akár 60 százalékkal is csökkentheti az otthonunkban lévő por mennyiségét. Ez azt jelenti, hogy sokkal kevesebbet kell port törölni, és a levegő sokkal egészségesebb lesz. Ezért nagyon fontos, hogy  megfelelő robotporszívót válasszunk. Az RR8595 X-Plorer S75s+ robotporszívó automatikus portartály ürítési funkciója például fantasztikus. Ez a robot egy külső Rowenta porgyűjtővel rendelkezik, így a por és a szagok a gyűjtőben maradnak, és akár 60 napig sem kell üríteni.. E kényelmi funkció miatt  az RR8595 X-Plorer S75s+ robotporszívó ideális választás minden otthonba, és  garantálja a tiszta padlót és a pormentességet.

A Rowenta X-Combo porszívó és padlótisztító egyben szintén profi módon segít a gyors porszívózásban és felmosásban. A fürdőszobák, konyhák, padlófelmosó és porszívózó specialistája a Clean & Steam MULTI gőztisztító, amellyel a nagytakarítás utáni takarítás is gyerekjáték.

A Rowenta légtisztító a repülő részecskék ellen veszi fel a harcot, használatának köszönhetően sokkal kevesebbet kell porttörlni, porszívózni vagy felmosni. Ez a hordozható készülék könnyedén kiszűri a levegőből a port, a szőrszálakat és a hajszálakat – és ezek  nem telepednek meg a padlón vagy a bútorokon. A Rowenta Pure Home légtisztító, garantáltan rendben tartja az otthont és más előnyökkel is rendelkezik. Hatékony szűrőjének köszönhetően akár 100 százalékban kiszűri az allergéneket, például a polleneket, hajszálakat vagy poratkákat, a legkisebb részecskékkel (pl. vírusokkal) is megbirkózik, szűrője pedig hatékonyan fogja fel a szagokat és gázokat.

A tavaszi nagytakarítás könnyedén, stresszmentesen és gyorsan fog menni, ha világos tervvel,  megfelelő eszközökkel és a legjobb takarító készülékekkel rendelkezünk. Pillanatok alatt kitakarítjuk otthonunkat, és az eredménnyel is nagyon elégedettek leszünk. Ne halogassuk, vágjunk bele a tavaszi nagytakarításba, otthonunk nemcsak tisztább lesz, hanem otthonosabb hangulatot is áraszt majd.

Legfrissebb cikkek


Kategória

Termékek


Kapcsolódó e-shop kategóriák


További cikkek

Karácsonyi ajándékötletek nőknek és férfiaknak

Karácsonyi ajándékötletek nőknek és férfiaknak

Mit ajándékozz karácsonyra? Örvendeztesd meg szeretteidet olyan ajándékokkal, amely segítségével időt és energiát takaríthatnak meg. Vagy olyan készülékkel, amellyel még szebb lehet a megjelenésük. Íme néhány karácsonyi ajándékötlet nőknek és férfiaknak, amelyek Szenteste garantáltan mindenkit boldoggá tesznek.

Olvassa el a teljes cikket