Home & Cook Blog> Konyha> Az ízek alkímiája – házi hamburgerek, mintha csak a séf készítette volna
26.8.2022

Az ízek alkímiája – házi hamburgerek, mintha csak a séf készítette volna

A tökéletes hamburger elkészítése a megfelelő összetevők kiválasztásával kezdődik. Ha az ételek ízét új szintre akarja emelni és igazi gasztronómiai élményt nyújtani, tudnia kell, hogyan kombinálja a megfelelő összetevőket. Komponálja meg ön az ízek, textúrák és aromák szimfóniáját. A közönségest változtassa rendkívülivé. Nyűgözze le családját vagy barátait a legjobb hamburgerekkel, amelyeket otthon is kényelmesen elkészíthet, változzon mesterszakáccsá, aki csodákat képes kihozni az ízek harmóniájából.

Manapság már nem kell messzire menni, ha tökéletes hamburgerre vágyik. Otthon is elkészítheti, pontosan a saját ízlése szerint. Ha van grillserpenyője vagy megfelelő grillsütője, a burgerbe való hús elkészítése nemcsak könnyű, hanem szórakoztató is lesz.

A Tefal grillek, különösen az Optigrill modellek az ideális átsültséget mérő automatikus programaiknak és színjelzőknek köszönhetően nagyban megkönnyítik a munkát, amelyek lehetővé teszik a grillezett finomságok folyamatának figyelemmel követését. A grillnek a marhahúsból készült hamburgerekhez van egy speciális programja = az elején 200°-ra felmelegszik, hogy a hús mindkét oldalát egyszerre süsse meg, majd lecsökkenti a hőmérsékletet, hogy a belseje szaftoss maradjon. Rare – medium vagy inkább well done szereti? Mindenki mást szeret és az Optigrill hőmérsékletjelzője minden egyes fokot jelez, így időben kiveheti a hamburgert és folytathatja a grillezést, ha a többi vendég jobban átsült húst szeretne.

Miután ilyen hősiesen helytállt konyhában, normális esetben már azon gondolkodik, hogy ki fogja eltakarítani ezt a kuplerájt. Jó híreink vannak, a grill sütőlapja öntött alumíniumból és tapadásmentes felülettel készült, a léfogó tálcát pedig mosogatógépben is elmoshatja. Hátradőlhet, felteheti a lábát, és élvezheti a saját maga által készített tökéletes hamburgert.

Próbálja ki egyik receptünket:

Klasszikus recept szaftos marhahúsburger formájában

Ettől a hamburgertől úgy fogja érezni magát, mintha a legjobb steakhouse-ban lenne. Képzelje csak el a zsemle ropogós héját és a szaftos és egyben lágy marhahúst. Nyami! Mielőtt azonban nekikezdene, ügyeljen rá, hogy a legjobb húst válassza ki. A tökéletes marhaburger elkészítése a hús kiválasztásával kezdődik.

Jó tudni

Keressen fel egy jó hentest, akinél biztos lehet a minőségben és kerülje a szupermarketekből származó húst. A minőségi húsért valószínűleg egy kicsit többet kell fizetnie, de biztos lehet benne, hogy friss lesz. A húst otthon darálja le, ehhez használjon kiváló minőségű önélező késsel ellátott húsdarálót.

Hozzávalók:

  • 800 g – 1 kg darált marhahús
  • só és bors
  • 3 karikára vágott hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4-8 szelet sajt (ízléstől függően)
  • 4 puha hamburger zsemle, enyhén megpirítva
  • saláta és paradicsom szeletek
  • ízlés szerint ketchup, mustár vagy szósz
  • karikára vágott savanyú uborka

Elkészítés:

  1. Ossza a marhahúst négy egyenlő adagra, és a kezével a húsgombócokat formázza zsemle nagyságúra. Ne nyomja meg túl erősen, ha azt szeretné, hogy a húsgombócok szaftosak legyenek.
  2. A húsgombócokat mindkét oldalukon sózza és borsozza, az egyik oldalukon készítsen mélyedést, hogy a hús a grillezés során ne zsugorodjon össze.
  3. Egy evőkanál olajat hevítsen fel a grillen, és karamellizálon hagymát egy serpenyőben.
  4. A húsgombócokat grillezze két percig, amíg aranybarnára nem sülnek, fordítsa meg és grillezze őket még körülbelül egy percig, tegyen rájuk egy-egy szelet sajtot és folytassa a grillezést, amíg a sajt megolvad.
  5. Eközben pirítsa meg a zsemléket.
  6. Kenje meg a zsemlét a kiválasztott szósszal, tegye rá a salátát, paradicsomot, húst, hagymát, szeletelt uborkát, öntsön rá újra mártást és borsozza újra. Fedje le a zsemle tetejét és azonnal tálalja.

Csirkeburger avokádóval

Sokan unalmasnak tartják a csirkés hamburgert. De ennek épp az ellenkezője igaz, a megfelelő hozzávalókkal nagyszerű ínyencfalat. Az avokádós csirkehamburger tele van gazdag összetevőkkel, mint a parmezán, fokhagyma vagy zsálya. Kívülről aranyszínű, belül szaftos és higgye el, többé senki se mondja majd, hogy a csirkeburger unalmas. Ráadásul nem is mindenki a imádja a marhahúst, viszont egy jó hamburgert szívesen megenne. A csirkehús remek alternatíva, finom és sovány, így nem kell bűntudatot éreznie a kalóriabomba miatt sem. Ez a hamburger tökéletesen megfelel a gyermekek ízlésének is.

Hozzávalók a csirkehúsgombócokhoz:

  • 500 g darált csirkehús
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • ¾ finomra reszelt parmezán sajt
  • 1 csésze finomra reszelt hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál szárított zsálya
  • só és bors

Hozzávalók a burgerhez:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 zsemle
  • 1 nagy avokádó
  • 60 g rukkola vagy más saláta
  • 2 karikára vágott paradicsom
  • 4 szelet sajt
  • majonéz

Elkészítés:

  1. Tegye a csirkehúsgombócok hozzávalóit egy tálba, kézzel keverjen össze, majd formázzon négy fasírtot – ha a massza ragadós, tegye 30 percre a hűtőbe, vagy kenje be a kezét olívaolajjal.
  2. Melegítse fel a grillt, tegye rá a fasírtokat és grillezze őket két percig, vagy amíg aranybarnára sülnek, majd fordítsa meg.
  3. Egy perc múlva tegye a fasírtokra a sajtszeleteket, majd, ha a sajt megolvad, vegye ki a fasírtokat.
  4. A zsemléket pirítsa meg a grillen.
  5. Az avokádókat finoman nyomkodja szét és tegye a zsemle alsó felére, majd sózza és borsozza.
  6. Az avokádóra tegye rá a húst, a rukkolát és a paradicsomot.
  7. Kenje meg a zsemle felső felét majonézzel vagy ízlés szerinti szósszal, csukja be a burgert a zsemle felső felével.

TIPP

A recept ugyanolyan jó darált pulyka- vagy sertéshússal is. A fasírtok fűszeres ízét adó zsályát szárított kakukkfűre is cserélheti. A hús kiválasztásakor mindig a hentesnél vásároljon, könnyebb lesz vele dolgozni és a keverék sem lesz olyan ragacsos, mint a szupermarketben vett hús.

Házi tonhalas hamburger

Ha már unja a klasszikus húsburgereket, szereti a változatosságot és az új ízeket, akkor próbálja ki a tonhalburgert, amely kellemes meglepetést fog okozni.

Hozzávalók:

  • friss bazsalikom
  • friss menta
  • 4 újhagyma
  • 1 friss piros chili
  • 1 citrom
  • 600 g friss tonhal steak
  • egy csipetnyi őrölt koriander
  • olívaolaj
  • saláta
  • rukkola
  • 2 paradicsom
  • 4 zsemle
  • ízlés szerint szósz

Elkészítés:

  1. Aprítsa fel a fűszereket, a hagymát és a chilit, reszelje le a citromhéjat, és tegye be konyhai robotgépbe.
  2. A tonhalat vágja durvára, adjon hozzá őrölt koriandert és dolgozza össze, majd ossza el a keveréket, és formázzon négy húsgombócot, amelyeket legalább 30 percig hagyjon a hűtőben dermedni.
  3. Melegítse elő a grillt vagy a grillserpenyőt magas hőmérsékletre.
  4. A fasírtokat kenje meg olívaolajjal, enyhén fűszerezze tengeri sóval és borssal.
  5. A fasírtokat grillezze mindkét oldalon körülbelül két percig, vagy amíg úgy nem találja, hogy jók.
  6. A zsemléket pirítsa meg grillen vagy serpenyőben, kenje meg a mártással, majd tegye rá a fasírtokat, salátaleveleket, rukkolát és apróra vágott paradicsomot.

TIPP

Fantasztikus hamburgerek készítéséhez grillserpenyőt is használhat. Próbálja ki a Tefal Simple Cook grillserpenyőt, amely nagy segítségére lesz szaftos steakek, de zöldségek és gomba elkészítésében is. A serpenyőnek kiváló minőségű tapadásmentes Titanium felülete van, amely rendkívül tartós. A serpenyő alján lévő grillező barázdák gondoskodnak arról, hogy a burger a serpenyőben süljön, és ne a saját szaftjában párolódjon. Az eredmény gyönyörű és egyenletesen elkészített ételek lesznek, amelyeket imádni fog.

Elektromos grill Tefal Optigrill + GC712834

Elektromos grill Tefal Optigrill + GC712834

A Tefal Optigrill + kontaktgrill 6 programot (hamburger, baromfi, szendvics, kolbász, vöröshús, hal) és egy külön módot kínál a fagyasztott élelmiszerekre. 

GC712834
Készleten
67848 HUF
69990 HUF
Részletek
Elektromos grill Tefal Optigrill + XL GC722834

Elektromos grill Tefal Optigrill + XL GC722834

A Tefal Optigrill + XL GC722834 elektromos grill érzékelővel rendelkezik az elkészülő ételektől függő automatikus hőmérséklet-beállításhoz, 9 automatikus programmal és a grillezés folyamatának színjelzőjével.

GC722834
Készleten
72990 HUF
119990 HUF
Részletek
Elektromos grill Tefal Optigrill Elite XL GC760D30

Elektromos grill Tefal Optigrill Elite XL GC760D30

A nagy teljesítményű Tefal Optigrill Elite XL GC760D30 elektromos grill megkönnyíti a grillezett különlegességek elkészítését könnyű kezelhetőségével és 16 automatikus programjával.

GC760D30
Készleten
104990 HUF
159990 HUF
Részletek

Veggie burger – csemege nem csak vegetáriánusoknak

Végül pedig van egy tippünk azoknak, akik nem esznek húst, vagy megpróbálják azt korlátozni. Bár egy veggie burger ízre sosem lesz olyan, mint a klasszikus húsos, ez nem jelenti azt, hogy nem lehet ugyanolyan jó, és finom is. Meggyőződésünk, hogy a húsevőknek is ízleni fog.

Hozzávalók:

  • 250 g gomba
  • 2 teáskanál olívaolaj
  • 400 g babkonzerv
  • 1 sárgarépa

A fasírtok összetevői:

  • 70 g natúr kesudió
  • 55 g zsemlemorzsa
  • 50 g reszelt parmezán sajt
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál majonéz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ½ teáskanál őrölt paprika, só és bors
  • 150 g főtt barna rizs
  • karikára vágott hagyma

Burger összetevői:

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • zsemlék
  • saláta
  • paradicsom
  • sajt
  • savanyú uborka
  • szósz
  • avokádó
  • cékla

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítse 180 °C-ra, a gombát helyezze egy tepsibe, locsolja meg olajjal, a másik tepsiben terítsen a babot és szórja meg sárgarépával.
  2. Tegye mindkét tepsit egyszerre a sütőbe, a babot felülre, a gombát alulra és süsse 15 percig. 15 perc elteltével vegye ki a babot, a tepsit a gombával tegye a sütő felső polcára, és süsse további 10 percig.
  3. Tegyen kesudiót egy konyhai robotgépbe és addig turmixolja, amíg morzsa állagú nem lesz (soha ne por állagú).
  4. A kihűlt babot, gombát és a sárgarépát tegye a konyhai robotgépbe, majd 10 másodpercig turmixolja. Ezután adja hozzá a zsemlemorzsát, tojást, parmezánt, fokhagymát, paprikát, majonézt, sót és borsot, majd mixelje 15-30 másodpercig, amíg a keverék összeáll.
  5. Adjon hozzá rizst és hagymát, majd 2 másodpercig mixelje.
  6. Ha a keverék túl nedves, adjon hozzá zsemlemorzsát, és formázzon belőle 4-6 fasírtot, amelyeket kb. egy órára tegyen a hűtőbe, Ha lehűltek, kezdheti őket elkészíteni.
  7. Egy grillserpenyőben melegítsen fel 2-3 evőkanál olívaolajat, tegye bele a húsgombócokat, grillezze 4 percig az egyik, majd 4 percig a másik oldalukon, amíg aranybarnára nem sülnek.
  8. Tegye az összes hozzávalót a zsemlébe, és fogyassza jó étvággyal

Nos, megjött az étvágya egy fantasztikus, szaftos hamburgerrez? Nekünk határozottan igen. Csak nem tudjuk eldönteni, hogy melyik változattal kezdjük. Ön már választott?

Legfrissebb cikkek


Kategória

Termékek

Elektromos grill Tefal Optigrill + GC712834
Elektromos grill Tefal Optigrill + GC712834
67848 HUF
Elektromos grill Tefal Optigrill + XL GC722834
Elektromos grill Tefal Optigrill + XL GC722834
72990 HUF
Elektromos grill Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
Elektromos grill Tefal Optigrill Elite XL GC760D30
104990 HUF
Húsdaráló Tefal HV8 Plus NE685838
Húsdaráló Tefal HV8 Plus NE685838
62390 HUF

Kapcsolódó e-shop kategóriák


További cikkek

Grillezzen egészségesen: 5 nagyszerű tipp és recept a nyári és őszi grillezéshez

Grillezzen egészségesen: 5 nagyszerű tipp és recept a nyári és őszi grillezéshez

A nyári pillanatokat egyértelműen a a családdal, a barátokkal, a gyerekekkel töltött kerti összejövetelekkel társítjuk. Napközben élvezzük a nyári szórakozásokat, mint a túrázást, napozást, fürdést, este pedig egy grillpartyt rendezünk kellemes zenével és frissítő itallal. Egy jó társaságb és egy finom étel mellett eltöltött este ideális módja lehet a közösségi életnek, különösen a hosszú elszigeteltség után, amelyen mindannyian átmentünk.

Olvassa el a teljes cikket
Nosztalgikus, ezúttal őszi és édes cseh klasszikusok

Nosztalgikus, ezúttal őszi és édes cseh klasszikusok

Az otthon illata elválaszthatatlan az ételek illatától. Ugye emlékszik még az ételek illatára, amelyeket a nagymamája főzött? A receptek és kedveltségük nemzedékről nemzedékre szállnak. Nagyanyáinkhoz képest azonban sokkal könnyebb őket elkészíteni. Az okos háztartási segítőknek köszönhetően akkor is felidézheti gyermekkora ételeinek nosztalgikus emlékeit, ha kifejezetten tehetségtelen a konyhában. Az elkészítés nagyon egyszerű, a gyerekek is megbirkóznak vele. Lássuk, mennyire egyszerű elkészíteni a három legnagyobb klasszikust - a tejbegrízt, a rizskókot és máglyarakást.

Olvassa el a teljes cikket